google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

Casas Grandes


Casas Grandes (Chihuahua, i norra Mexico). (Skilj från Casa Grande ruins, Arizona).


Casa grandes bosättning och kultur utgör en av de mer betydande länkarna mellan Sydvästområdet i USA och Mesoamerika. Kulturen blomstrade ca 1200-1475) Långdistanshandel var mycket vanlig i Sydvästområdet även under tider fyllda av turbulens och krig. Lyxvaror som turkoser, tropiska fågelfjädrar, bomull, sten att tillverka vapen av och buffelhudar, för att ta några exempel handlades det med längs gamla kända handelsvägar. 
  Casas Grandes, bosättningen kallas också Paquime, bestod av mer än tjugo huskluster var och ett med en plasa och och omgivande murar. Enfamljshus var vanliga, men man har hittat andra typer av hus som tycks ha varit till för att uppföda macaw-fåglar. Deras färggranna fjädrar var hårdvaluta. Macawfjädrar är mycket vanliga i Puebloindianeras ritualer; de fästes på ceremoniföremål och bönekäppar.
  Under 1300-talet levde så mkycket som 2.240 individer i vad som var en livaktig stad med  bollplaner, plattformar med stenansikten och figurliknande högar. Casas Grandes var en marknadsplats med ett utvecklat bevattningssystem. Paqime övergavs på 1400-talet, okänt varför. I det liknar det andra Chaco fenomen.

Casas Grandes verkar vara ett fenomen som tillhör Sydvästerns kultur och inte en utpost grundad av Mesoamerikas handelsmän. Man levde i bostäder som var typsiska för sydvästern, men här fanns element som pekar mot söderns civilisationer, som detta med bollplaner och platta pyramidhögar men också kulten av ”Den befjädrade ormen”. Utöver hus med fågelfjädrar har man hittat varuupplag med sällsynta mineral från sydvästern som turkoser. Även om en inhemsk elit konsumerade sådana varor så menar forskare att mycket hittade en väg söderut. Turkoserna t ex blev viktiga för Taraskaner och andra mesoamerikaner. Det som byttes och färdades mot norr var just fågelfjäder som macaws, som ju inte var inhemska i pueblolandet. Även andra fjädrar som av papegojor för dem symboliserade frukbarhet och sommarens sol.