google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

Western Apache 


WESTERN APACHE - (Coyoteros, så kallade av spanjonerna)

Western Apache Peoples - wiki

Kring 1850, kanske tidigare, var de indianer som kom att identifieras som Western Apaches indelade i 5 grupper. De här grupperna talade samma språk och hade nära släktband samt kände sig särskilda från andra apachegrupper.

1. White Mountain Apacherna var den östligaste gruppen vars område sträckte sig över ett område avgränsat av Pinaleno Mountains i söder och White Mountains i norr.

2.
San Carlos Apacherna levde nära Tucson, sydväst nedanför Sant Catalina- och Galiurobergen, och på båda sidor om San Pedro- och Gila Rivers.
     Band: Apache Peaks, Arivaipa, Pinal (en del Pinal kallades Gila apacher) och egentliga           San Carlos (levde kring San Carlos River).    

     Arivaipas blev kända för Camp Grantmassakern 1871. De leddes då av Eskiminzin.

3. Cibecue-apacherna levde norr om Salt River och en bra bit bortanför Mogollon Rim. Band: Ceder Creek, Carrizo och egentliga Cibecue. 

4. Southern Tonto-apacherna.  Sierra Ancha och Mazatzal Mountains och East Verde River definierade Southern Tonto Apaches gräns, som också var Cibecues gräns i väster.  Band: Mazatzal och ett antal oidentierade ”semi-band”.

5. Northern Tontos längs Verde Rivers övre lopp och vidare så långt norrut som San Francisco Mountains. Band: Bald Mountain, Fossil Creek, Mormon Lake och Oak Creek.

     Tontos är traditionellt tvåspråkiga. Man talar Western Apache och Yavapais. Det har fått forskare att framföra tanken att Tontos ursprungligen var Yavapais som assimilerat apachekulturen.


Apacherna var som nästan alla indianfolk uppdelade i olika band, som vanligen var anpassade till den miljö där de levde. Inte underligt att man identifierade sig med just sitt eget land och satte hemtrakten inte bara högt av ideologiska själ, utan också därför att det var en trakt man ”kunde” när det gällde att skaffa sin försörjning. Det är svårt att tro att så värst många indianfolk, inte apacher heller, hade något särskilt namn på sin egen grupp. (Autonymer) Man kallade sig själva för människor, på apache Nnēē . Däremot hade andra grupper och förstås de vita nykomlingarna i landet behov av att särskilja grupper, och det gjordes ofta genom att man beskrev var den eller den gruppen hörde hemma. Eller vad en huvudsakliga försörjning var (t ex Mescaleros, mescalätare). Inte sällan fick gruppen namn efter sin ledare. Eller allt på en och samma gång. 

  Det låter ofta som om att här florerade bestämda automymer för banden, men dels namngavs apachegrupperna av såväl spanjorer, engelsmän och andra indiangrupper vilket skapade en mängd ord som låter som bestämda gruppnamn, men oftast är lösliga geografiska bestämningar. Därutöver kom man i historisk tid att tvingas bort från sina traditionella revir där man anpassat sig, slöt sig till andra grupper och till sist hamna på ett av reservaten som då blev till grund för ”vem man var”. T ex San Carlos-apacher, eller White Mountain. 
  Sålunda kunde en grupp Aravaipas som av sina grannar kallades ”Dark rocks people” (efter de svarta klipporna i Galiuro Mountains och Aravaipa Canyon) framöver bli en del av San Carlos (efter reservatet). Likartat med Pinal-apacherna tidigare kända som "Cottonwoods Gray in the rocks people” (efter träden vid mynningen av San Pedro River) och senare då bli San Carlos.


Bourke, John G.
Notes upon the Gentile Organization of the Apaches of Arizona. - 16 p.
= p 111-126 in: JOURNAL OF AMERICANA FOLKLORE // 1890:3

The Apaches of Arivaipa Canyon  /Apaches of Aravaipa Canyon.