google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

 Seabird Island : Sto:lo indians - Fraser River Indians - Lower Fraser Salish


Seabird Island Band.    Webplats.
STO:LO 1992
  


UnknownStolo indians - Fraser River Indians - Lower Fraser Salish

Stolo Wiki

Bolton, Rena Point
Xwelíqwiya: The Life of a Stó:lō Matriarch. / Rena Point Bolton and  Richard Daly - Athabasca University Press, 2013. - 256 p. 

19880786_s_3

Rena Point Bolton


Xwelíqwiya är livshistorien om Rena Point Bolton, en Stó:lo matriark, konstnär och hantverkare. Konversationsvinjetter i början av kapitlen berättar om Rena Point Boltons tidiga år vid Fraser Rivers stränder under tiden för depressionen. Samtidigt som Stó: lō eller Xwélmexw, som de kallar sig idag, höll sina sätt att leva hemliga för att undvika förföljelse från den kanadensiska regeringen, lärde Renas mor och mormor henne de färdigheter som behövs för att leva av vad landet ger, liksom kunskaper i folkets hantverk och sånger, likväl som de överlämnade en skyldighet att hålla dess levande. Rena Point Bolton sattes i en internatskola de och kom sedan att gifta sig och uppfostra tio barn, men hennes uppfostran och utbildning lade grunden till  hennes  roll som blivande lärare och aktivist. En viktig del i hennes arbete var förstås skapat av behovet av att konsolidera en känsla av kulturell kontinuitet bland de yngre medlemmarna i hennes samhälle. Därför besökte Rena Point Bolton många samhällen och arbetade med federala, provinsiella och indianska politiker för att hjälpa till att bryta den interkulturella tystnaden genom att återuppliva kunskap om och intresse för bl a indianernas konst. Under många år samarbetade medförfattaren Richard Daly med Rena Point Bolton för skriva hennes historia, som på samma gång blivit memoarer, en muntlig historia och en "insider" etnografi berättad subjektet själv.
  Länkar: Moa shop, Salish weavers guild

Terese Marie Mailhot

Seabird Island är ett band av Centrala Salishindianer av Halkemelemgruppen Sto:lo. En grupp indianer som f ö verkar ha funnit sig själva bl a genom ett utvecklat skolsystem och genom att göra internet till en möjlighet.
Noterbara personer härifrån finns i kretsen av författaren Terese Marie Mailhot. Hennes far var konstnär i traditionella anda. Hennes mamma var bl a aktivist som kom att brevväxla med en ung Puertorikansk mördare, Salvador Agron. Brevväxlingen kom i Paul Simons händer och utgjorde basen för en musikalföreställning på Broadway kallad ”The Capeman” !!  TMM om det här!

Unknown

Terese Marie Mailhot, här med Tommy Orange

Lederman Marsha
Writer Terese Marie Mailhot’s journey from devastation to voice of a generation. - The Globe and Mail // 2018 05 04
  En artikel om Terese Marie Mailhots poetiska biografi ”Heart Berries” och något om varför förordet av Sherman Alexie och intervjun med T M M som ursprungligen ingick i verket plockats bort!!

mer om detta och TMM (se Även NYT)

Unknown

Castdaneda, Vera
The art of a revealing memoir: Terese Marie Mailhot and 'Heart Berries’. - Los Angeles Times // 20180601

Petersen, Anne Helen
These Writers Are Launching A New Wave Of Native American Literature. - Buzz Feed News // 20180222.
  Om Terese Marie Mailhot och Tommy Orange.

img_2447

"Man Emerging" av Ken Mailhot (Ken Paquette)


Nortis om Terese Marie Mailhots far, konstnären Ken Mailhot.

Ken Mailhot, Terese Marie Mailhot and Queen east