google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

Delawarerna i Ohiolandet

Redan vid 1720-talet började många Delawarer flytta västerut. En del ända in i Ohiolandet. Andra följde efter, senare. Ett flertal orsaker till missnöje bland Delawarerna är tydliga, men det är också klart att de en gång var kuvade av Susquehannockerna (före 1638) som i sin tur tillintetgjordes av irokeserna före 1675. Irokeserna gjorde också anspråk på att ha Ohiolandet som jaktmarker, med hänvisning till krigiska segrar.
Pennsylvanierna fick fler och fler skäl till att suga åt sig mer och mer av Delawarernas land. I Synnerhet efter det att Guvernör Keith lovat bort landet kring Tulpehocken till Palatinertyskar (som först lyckats övertyga Irokeserna om att de skulle bosätta sig vid Mohawkfloden). Landet där var ju aldrig sålt till Pennsylvania eller till någon annan över huvud taget.  Guvernör Keiths löften måste på något sätt redas ut. Man låter James Logan, Conrad Weiser och Shickellamy ordna med det. Shickellamy var ju irokesförbundets uppsyningsman (antagligen också ”half king”) här i södern. Av irokeserna kuvade indianska grupper samlade man kring Susquehanna. Pennsylvania som insåg värdet av en fast allians med irokeserna förmår dem, via Conrad Weiser, som ju faktiskt var en Palatinertysk i andra generationen, men uppvuxen bland mohawkerna, att realisera irokesernas självpåtagna makt över Delawarerna och andra underlydande stammar. Man har låtit Delawarerna själva handskas med landavträdelser, men efter fördraget i Lancaster 1744 markerar irokeserna vem som bestämmer. Naturligtvis med engelsmännen som påhejare i bakgrunden. Delawarerna förlorar mer och mer land.
  Vid den här tiden är det slut på Delawarernas släktbaserade grupper. Det går allt mer mot lokala byar, ofta sammansatta av flera släkter, ja olika ”stammar”. Nu utkristalliseras också tydliga sachemer, ledare, som i kraft av nödvändigheten blir deras ledare och språkrör. (Möjlig genealogi för Tamenund)

1725 Logstown grundas i Ohiolandet.    Archive.org Logstown
Agnew, Daniel 1809-1902
Logstown, on the Ohio : a historical sketch. - Historic Pittsburgh General Text Collection. 
 
Table of contents 

Redan nu hade ju amerikas koloniala myndighter upptäckt fransmännens alltmer tydliga närvaro i Ohiolandet och längs Mississippi och man lade märke till deras förmåga att vinna indianerna för deras sak. Så Logan och Weiser förstod att här gällde det att vinna Irokesförbundet och deras tributberoende grupper för engelmännes räkning. Pennsylvanien gav Irokesförbundet mandat och resurser, såväl moraliska som ekonomiska till att utöva sin makt över Delawarer, Conestogas (=rester av Susquehannockerna), Shawneer, Nanticoces, Twightdwees, Conoy, Tutelos och andra grupper som bosatt sig i provinsen. 
  Det fanns bara en hake. Delawarerna var visst inte nöjda med att förolämpas som ”kvinnoindianer” hur länge som helst och inte heller hade glömt hur de vita lurat, övertalat och på alla sätt tillskansat sig deras mark. 

1752 Queen Aliquippas by nära Fort Pitt