google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

3. Samtida med Cooper

Redan i Coopers egen livstid skymtade andra författare med en smula lägre litterära ambitioner som t ex N[icholas] M[arcellus] Hentz (1797-1856) författare till ”Tadeuskund, the last King of the Lenapes"(1825), men med samma intresse för indianen som romanfigur. Tadeuskund är en roman om en indianmassaker 1778. Henz var född fransman och der skulle förvåna om han inte var mer influerad av Chateaubriands ”Atala” publicerad i original 1801, än någon annan.

Robert Montgomery Bird som skildrade motsättningarna mellan vita och röda med en ohämmad brutalitet. Ett försök att demonisera den indian han ansåg att Cooper med orätt förhärligade som ädel vilde.:

Bird, Robert Montgomery 1806-1854
Nick of the Woods;  or The Jibbenainosay. - 1837.  Vol 1 Vol 2
Romanen skrevs som en protest mot vad författaren uppfattade som en romantiserng av indianen som den ädle vilden. Berättelsen dramatiserades av Louisa Medina 1838.
  Vid slutet av Revolutionskriget färdas kapten Roland Forrestter genom Kentuckys vildmarker tillsammans med sin älskade Edith, som tas tillfånga av indianerna under en av deras raider och massakrer. Den ende mannen som inte vill ge sig ut att kämpa mot indianerna är kväkaren som föraktfullt kallas Blodige Nathan, en salvelsefull hycklare som i själva verket är Nick of the Woods, the Jibbenainosay, eller djävulen, fruktad av indianerna eftersom han brutalt dödar dem som hämnd för mordet på hans familj. När haan så får veta Wenonga, en shawneehövding ensam bar ansvaret för mordet på hans famlj, förklär sig Nick till indian, dräper Wenonga med sin tomahawk och försvinner för att aldrig mer hemsöka skogarna. George Rogers Clark räddar Roland och Edith från döden vid marterpålen.

Den enda samtida författare som kan jämföras med Cooper vad gäller kraft och egenart (o än inte kommersiellt) är:
Neal, John: Logan : a family story. - 1822.
Här försöker författaren berätta en historia som översätter den gortiska satanismen hos Lord Byron till de amerikanska urskogarna och är kanske mer lik Brockden Brown än Cooper. (se ovan)

Hoffmann, Charles Fenno 1806-1884: Greyslaer. 1840.
Dramatiserades anonymt av författaren samma år. Berättar bland annat om irokeshövdingen Joseph Brant och den s k Kentucky Tragedy, men Hoffmann ligger långt från de verkliga händelserna. 
I Mohawkdalen vid tiden för Revolutionskrigets början, fängslas en ung advokat vid namn Max Greysaler för patriotisk agitation. Med hjälp av Whigvänner lyckas han rymma till en Mr de Roos, vars hem attackeras av Joseph Brant och hans lojalistmohawker. De Roos och hans dotter Tyntie dödas, medan en annan dotter, Alida tas till fånga tillsammans med Greyslaer, som älskar henne. Alida bekänner att hon tvingats till ett hemligt äktenskap flera år tidigare, med en skumraskfigur vid namn Bradshawe. Även om man upptäcker att det äktenskapet var illegalt och att hon och Greyslaer lyckas fly, vägrar hon att gifta sig med honom förrän hennes namn är rentvått.  Greyslaer tar tjänst i patrioternas armé, vilket även Alidas bror Derrick gjort, men han blir dödad och han lämnar ett barn i hennes vård, ett halvblodsbarn som ryktet säger är Alidas. Nedbruten p g a den skandalen gör hon slut med Grayslaer. Han beger sig till Albany för att försöka ta hämnd på Bradshawe, han som orsakat alla bekymmer. De utkämpar en strid där Bradshawe försvinner, och man tänker att han är död. Greyslaer blir ställd inför rätta anklagad för mord men frias endast genom vittnesmål av jägaren Balt, som berättar att han var Bradshawes egentlige baneman. När ett dokument hittas som visar att pojken är Derricks son, så kan Alida och Greyslaer äntligen gifta sig.

WILLIAM GILMORE SIMMS 1806-1870
En parallell till Cooper men med motiv från sydstaternas indianer hittar vi också
Simms, William Gilmore 1806-70 The Yemasse. - 1835.

The Yemasse : romance /av Simms. - 1835.
En av Simms ”border romances”. Motivet är Yemasseindianaernas kamp i koloniala South Carolina.
Sanutee, Yaemasseindianeras hövding revolterar mot de aggressiva engelsmännen (med vilka indianerna slutit fredsfördrag). Lierad med spanjorerna och överlöparen den engelske sjökaptenen Dick Chorley (Pepperbox) samlar Sanutee sina styrkor för ett anfall på de engelska kolonisterna. Occonestoga, hövdingens son, som inte kommer att ärva hövdingavärdigheten, hjälper den mystiske engelske militären Gabriel Harrison, som anländer med sin slav Hector för att sköta försvaret. Harrison älskar Bess Matthews, dotter till en åldrad puritan, som vägrar att acceptera förhållandet. Hugh Grayson som också älskar Bess, opponerar sig mot Harrisons planer, men kommer att ändra sig då den mystiske ledarens oväntade stöd till familjen Grayson gör honom till en lojal vän. Indianerna får tag i fredsfördraget och upphäver detta och ledda av Chorley torterar de vita. Occonestoga, som sänts av Harrison för att spionera på sin egen stam, tas till fånga och skall genomgå en ritual som skall göra honom till fredlös och landsförvisad, dödas av sin egen mor, Matiwan, i tid för att undvika ett sådant öde som räknats likvärdigt med evig förbannelse. Harrison tas till fånga, men Matiwan hjälper honom att fly. Chroley tar Bess och hennes far som fångar, men Harrison vägledd av Hugh Grayson och hans bror Walter, dödar överlöparen och räddar Matthews. Han vinner den gamle puritanens välsignelse till äktenskap med Bess, och han visar sig till slut egentligen vara guvernör Craven. Han utser därefter Hugh Grayson till befälhavare över de lokala trupperna, återvänder till Charleston för att mobilisera en styrka som dödar Sanutee och tillintetgör Yemassefolket.