google-site-verification=xIcd-JNpwhS1jhq_3VW-d_DmkWzCngQyOEy0u0dD-TU

2. James Fenimore Cooper - Romantik och gotik

download


INDIANBOKENS PROTOTYP 
James Fenimore Cooper 1789-1851
TRISS I C - COOPER, CATLIN OCH CODY skapare av indianromantiken?
Det är tre fenomen som börjat, förstärkt och konfirmerat intresset för Nordamerikas indianer utöver andra.
Först ut är förstås James Fenimore Coopers indianromaner. Även om man inte läst dem känner man till Skinnstrumpa, Uncas och Chingachgook. Som nummer två kommer George Catlins målningar och skildringar av relativt oförstörda prärieindianer. Illustrationer eller målningar av Catlin tillhör också det som nästan alla mött någon gång. Det tredje är Buffalo Bills Vildavästerncirkus, som med tvättäkta präriekrigare turnerade såväl USA som Europa och betydelsen av den upplevelsen kan nog inte överdrivas. Sen inte att förglömma alla dessa Buffalo Bill-häften, Dime novels och liknande som fascinerade ungdomen mer än annan läsning.  I kölvattnet på dessa milstolpar finns en drös skönlitterära alster, faktalitteratur och spelfilm av skiftande kvalitet.

  Vi börjar här med att berätta något om James Fenimore Cooper och hans böcker.

Den siste mohikanen som Gotisk litteratur.
Coopers syn på indianerna, kritiken mot den.
Catlins syn på indianerna.
Utveckling och förändring av indiansamhällena.
Heckewelder som källa.
Upplevelser av prärieindiansk delegation till Washington, Petalesharo.
Romanerna.

The Last of the Mohicas som gotisk roman

5616566185_5dc2f5d62f_b

Wyeth: The Deerslayer


SKINNSTRUMPA SERIEN - LEATHER STOCKING TALES

The Deerslayer : romance by Cooper. - 1841
.
En anonym dramatisering sattes upp samma år.
Första delen i Skinnstrumpaserien handlingsmässigt sett (Leahter-Stocking tales)

Handlingen:
Vid, eller snarast på, lake Otsego under kriget mot ”Fransmän och indianer” (Sjuårskriget) lever pälsjägaren Thomas Hutter i en befäst stockstuga på en flotte i sjön, med sina döttrar Judith och Hetty. Den jättelike gränsmannen Hurry Harry och Natty Bumppo, känd som Hjortdödaren bland Delawareindianerna hjälper Hutter att slå tillbaka en irokesindiansk attack och återvänder till hans stockstugefästning. Där förenas Hjortdödaren med sin vän mohikanhövdingen Chingachgook och de tillsammans försöker frita Hutter och Hurry Harry som hamnat i irokesisk fångenskap. Den svagsinta Hetty beger sig till irokeslägret där hon kan vistas oskadd på grund av indianernas respekt för dementa. Innan hon återvänder får hon en skymt av fadern och Harry men också Chingachgooks tillkommande Hist, också hon fånge. Thomas Hutter och Harry släpps fria, men Hjortdödaren som hjälper sin vän att rädda Hist, blir istället fångad och Hutter själv blir senare dödad. Judith som upptäcker att att hon och Hetty inte är Hutters barn utan egentligen av adligt blod berättar för Hjortdödaren när han blir villkorligt frigiven att hon älskar honom. Hon försöker hindra honom att återvända som fånge till irokeserna, men han håller sitt ord, återvänder och undviker med knapp nöd tortyr. Judith dyker upp och fördröjer dödandet av Hjortdödaren till dess Chingachgook dyker upp med en trupp engelska soldater. Hetty dödas och Judith försvinner. Fastän Hjortdödaren senare förstår att Judith gift sig med en engelsk officer behåller han romantiska minnen av henne.

hqdefault

Wyeth: The Deerslayer

The Last of the Mohicans : romance by Cooper. - 1826.

Andra delen i Skinnstrumpaserien handlingsmässigt sett (Leahter-Stocking tales)
Handlingen:
Under det att fransmännen och indianerna belägrat Fort William Henry vid Lake George (1757) är Cora och Alice Munro, döttrar till den engelske kommendanten där, på väg att förenas med honom, ledsagade av major Duncan Heyward, Alices fästman; den sjungande läraren David Gamut och den opålitlige indianen Magua (Huron/Irokes), som i hemlighet jobbar åt fransmännen. Maguas plan är att lämna sällskapet i irokesernas händer omintetgörs av spejaren Hawkeye (Falköga, Natty Bumppo) och hans kamrater gamle hövdingen Chingachgook och dennes son Uncas, de enda kvarlevande av en mohikansk aristokrati. Magua undkommer och får irokesernas hjälp, återvänder för att ta flickorna tillfånga. Han lovar dem säkerhet om Cora vill bli hans squaw, men vägrar förstås, och Hawkeye kommer till undsättning. Till slut når man fortet där man blir kvar tills Munro kapitulerar för fransmännens Montcalm som ädelt ger dem fri lejd. När de ger sig iväg blir de anfallna av indianerna och systrarna tas till fånga. Falköga (Hawkeye) följer efter och finner att Cora hålls som fånge i ett Delawareläger och Alice i ett Hurondito. Uncas tas också han tillfånga av Huronerna. Heyward ger sig in i lägret förklädd, räddar Alice och kan tillsammans med Uncas bege sig till Delawarernas läger där de tas emot som vänner. Delawarernas hövding Tamenund blir varse Uncas identitet, hälsar honom som sin naturlige arvinge till hövdingatiteln. Magua kommer då och gör anspråk på Cora och Uncas kan inte hindra honom, men i förening med engelsk militär, leder han sin stam mot Huronerna. När Magua försöker fly följer Uncas efter och försöker rädda Cora. Uncas och Cora dödas, och Falköga skjuter Magua, som faller från en klipphylla mot döden. De övriga återvänder till civilisationen, utom Falköga som fortsätter sitt liv vid gränsen.


The Pathfinder, or The Inland Sea : romance by Cooper. - 1840.
Tredje delen i Skinnstrumpaserien (Leather-Stocking tales) handlingsmässigt sett.
Handlingen:
1756 är Mabel Dunham på väg att förena sig med hennes far vid det brittiska fortet vid Oswego, Lake Ontario, ledsagad av sin farbror Charles Cap; Arrowhead, en Tuscaroraindian och hans hustru Dew-in-June (Junidagg) ; Stigfinnaren (Pathfinder) nu ungefär 40 år gammal; mohikanhövdingen Chingachgook och Jasper Western, en ung sjöman kallad Eau-douce av fransmännen. Arrowhead och hans fru försvinner under skärmytslingar med irokeserna, men alla de övriga når fram till Oswego. Sedan seglar Dunham, Cap, Stigfinnaren, Mabel och Lt Muir (som vill gifta sig med Mabel) iväg på Jaspers ”Scud” för att undsätta en miltitär postering i området kallat ”Thousand Islands”. Jaspers lojalitet sätts ifråga och han återvänder till Oswego. Under det att Dunham och hans män är iväg med uppdrag att förgöra franska förrådsbåtar, varnas resten av Dew-in-June för en irokesattack ledd av Arrowhead. Cap och Muir tas tillfånga, Dunham är svårt sårad, och Mabel som försvarar blockhuset de befinner sig i, lovar att gifta sig med Stigfinnaren om han skyddar hennes far. Efter det att Jasper och Chingachgook drivit irokeserna på flykten, arresteras Jasper av Muir som förrädare. Muir blir emellertid senare överbevisad som den ende skyldige och dödas av Arrowhead. Dunham dör med förhoppningen om att Mabel och Stigfinnaren skall gifta sig med varandra, Jasper är den som vunnit hennes kärlek.The Pioneers, or The Sources of the Susquehanna : romance by Cooper 1823.
Fjärde delen i Skinnstrumpaserien (Leather-Stocking Tales) handlingsmässigt sett.
Handlingen:
Årtiondet efter Amerikanska Revolutionskriget. Domare Marmaduke Temple är en pensionerad kväkare och handelsman, samt den störste landägaren i Otsego County vid odlingsgränsen i staten New York. Han har fått sina egendomar efter en väns Lojalistiske fader, Edward Effingham. (Diverse överlåtelser från adelsfolk som är för fina för att själva handha egendom och handelsverksamhet). Under en hjortjakt vådaskjuter han Oliver Edwards, en ung kamrat till Natty Bumppo (Skinnstrumpa), den gamle gränsmannen och jägaren. Domaren och hans dotter Elizabeth blir i samband med detta bekanta och vänner med den unge mannen som anlitas till att bli deras egendomars tillsyningsman, fastän han håller kvar sin mystiska allians med Bumppo och den gamle hövdingen Chingachgook (John Mohegan), som enligt ryktet skall vara hans far. Elizabeth och hennes vän Louisa Grant, prästens dotter, motsätter sig då allt umgänge med det förmodade halvblodet. 
  Natty Bumppo blir fängslad p g a hjortjakt under otillåten säsong men efter att ha släppts fri igen besöks han Elizabeth som i samband med det blir fångad i en skogsbrand. Hon räddas av Oliver Edwards, men Chingachgook som räddas av Bumppo från branden avlider. Elizabeth och Oliver Edwards erkänner nu sin kärlek till varandra. Olivers identitet avlöjas nu när den demente gamle Major Effingham berättar att Oliver Edwards är hans barnbarn och att Bumppo varit anställd i famljen och att Chingachgook adopterat dem i sin stam. Det unga paret trolovar sig och får halva domarens egendom.

The Prairie, romance by Cooper. - 1827.
Femte delen i Skinnstrumpaserien (Leather-Stocking Tales) handlingsmässigt sett.
Handlingen: 
Natty Bumppo, nu nästan 90 år gammal och året är 1804, är ännu en duglig gränsman och jägare på västerns prärier. Med honom finns hans trofasta hund Hector och bössa Killdeer. Han stöter på en emigrantkaravan ledd av den buttre Ishmael Bush och hans skojare till svärson Abiram White. I karavanen finns också naturforskaren Dr Obed Battins; en fängslad kvinna dold i en täckt vagn: hennes följeslagerska Ellen Wade; och bijägaren Paul Hover som är förälskad i Ellen. Den gamle jägaren avvärjer med nöd och näppe ett indiananfall på vagntåget, som han sedan för till en säker lägerplats. Han stöter på en ung soldat, Duncan Uncas Middleton, vilken han är överförtjust i att känna igen som en ättling till en gammal vän, Duncan Heyward (majoren, ledsagaren i Den  Siste Mohikanen). Middleton är på ett uppdrag för amerikanska armén, letar också efter sin trolovade Dona Inez de Certavallos, som kidnappats i syfte att få lösensumma. När han finner att är Ishamels fånge, räddar han henne med hjälp av Natty Bumppo. Tillsammans med Paul och Ellen lämnar man emigrantkaravanen bara för att hamna i fångenskap hos siouxindianerna. När de väl lyckats fly drabbas de av andra faror, som präriebrand och en panikslagen buffelhjord, men räddas genom Nattys kunnande. Återigen fångade av siouxerna räddas de genom en framgångsrik attack av Pawneeindianer. Under tumultet blir de så fångade av Ishmael. Han anklagar Bumppo för mordet på en av hans män, men Abiram avslöjas som skyldig. Efter det att hans vänner får skydd av Middletons soldater, känner Bumppo till slut av sin ålder och dör i stillhet omgiven av pawneerna och sina vita vänner.

ÖVRIGA INDIANBÖCKER AV COOPER


The Wept of Wish-ton-Wish, Romance by Cooper. - 1829. Här utg.1856.
En anonym dramaversion gjordes 1834, publicerades 1856.
 Handlingen:
 Berättelsen börjar 1666 och utspelas i nybygget Wish-ton-Wish, hem för den gamla kolonisten Mark Heathcote och hans familj. Man är ständigt utsatt för indianfanfall, men Heathcote har hjälp av en råd och varningar av en mystisk främling kallad Submission (Underkastelse) och en fången indianpojke som är särskilt lierad med Heathcotes systerson Ruth. Pojken försvinner under ett anfall och tar då med sig Ruths lilla dotter, också kallad Ruth. Merparten av historien handlar om King Philips krig tio år senare. Heathcotes nybygge attackeras av indianer under Metacomet (King Philip) och Conanchet, den senare visar sig vara den tidigare tillfångatagna pojken, nu vuxen och hövding bland Narragansetterna. Hans hustru Narra-matthah är den kidnappade Ruth, och när Heathcotes tas till fånga räddar hon och Conanchet dem undan döden. Några dagar senare orsakar Conanchets räddningsförsök av ”Submission” och Heathcoates att han själv tas som fånge att avrättas i King Philips läger efter att ha förföljts och hittats av Peqoterna och Moheganerna under deras hövding Uncas. Narra-mattah dör vid sin mans sida liksom hennes mor strax efteråt. Detta är The Wept of Wish-ton-Wish.

Wyandotte, romance by Cooper      ed 1843    Wiki Cooper SocietyThe Oak Openings, or The Bee Hunter : romance by Cooper. - 1848Här 1852Wiki
I Michigan i början av kriget 1812, träffar bijägaren Benjamin Bolden kallad Le Bourdon (Drönaren, The Drone) vid sitt "Castle Meal" (Chateau au Miel) den druckne nybyggaren Gershom Waring och indianerna Elksfoot och Pegeonswing. Han får reda på att britterna gett upp fortet vid Mackinaw och att Pigeonwing är en budbärare åt Förenta staternas armé, medan Elkfoot är en brittisk spion. På vägen med Waring till den senares hem, hittar han kroppen av Elksfoot som blivit dödad och skalperad av Pigeonswing. Hemmas hos Waring möter han så hans hustru och attraktiva syster Margery och får hennes sympatier när han förstör Warings spritförråd. Alldeles innan en gupp pro-brittiska Potawatomies kommer över ger man stugan. Efter att ha räddat PIgeonswing, förenas de med Parson Amen och den amerikanska korpralen Flint. Båda skall bege sig Mackinaw i sällskap med en desertör till indian Onoah eller Scalping Pete. Vid Bodens ”Castle” omringas de av Potawatomies, med vilka Pete låtsas underhandla men i själva verket förbereder en massaker på de vita. Han är emellertid vänligt inställd till Boden och uppmanar honom att gifta sig med dMargery, så att de två kan fly tillsammans. Efter bröllopet dödas Amen och Flint, men med hjälp av Pigeonswing och den ångerfulle Pete undommer även de andra vita.


Cooper The Chianbearer